lördag 11 februari 2012

Morgonmagi i gryningstimmen



Det är något speciellt med tidiga morgonar. Allt i naturen står stilla och väntar på att gryningen ska bryta fram, bara något enstaka gransus hörs. En svag vind över snödrivorna, det är råkallt i luften. Säg välkommen till morgonen, en ny unik dag börjar.

Vakna upp, sträck på dig för att väcka kroppen. Masa dig upp till köket och sätt på kaffebryggaren. Släng på dig en varm tröja över pyjamasen för att inte frysa.

Sätt dig därefter bekvämt i soffan redan innan morgonen gryr för att vara med om detta naturens under. Under en varm filt med en kopp kaffe eller te vaknar kroppen till liv i samma takt som naturen. Enligt Österländsk lära samverkar vi med naturen på ett unikt sätt och påverkas av detta, t. ex på så sätt att vår hud blir torrare på vintern då även naturen blir torrare då. På morgonen är vi trötta och sega, liksom naturen också vilar stilla innan gryningen (då den vaknar upp.)

Gryningstimmen är välgörande för människan då kroppen får en chans att vakna upp i lugn takt till dagsljuset. Hormoner frigörs och vi blir piggare, alertare och på bättre humör. Värt att satsa på för en bra start på dagen.

Och, ingen panik. Missade du gryningstimmen idag får du en ny chans imorgon.

5 kommentarer:

Ninja sa...

Jag är kvällsmänniska.....men de få gånger jag orkat upp i gryningen har det varit alldeles fantastiskt speciellt på sommaren, fast då får man lov att vara uppe riktigt tidigt. Att få en bra start på morgonen är viktigt :)

Nett sa...

Visst är det underbart med dessa tidiga mornar, här är jag både kväll och morgonmänniska, hur det nu går ihop. :) Kram

Blommen sa...

Vackert skrivet om dagens födelse och vikten av att medverka, jag kliver också upp tidigt ibland förresten =)

Ellis sa...

Underbart med mornar, mot sommaren så brukar jag inta frukost på balkongen om solen värmer, så mysigt att börja dagen med! =)
Kram Elenor

Augusta sa...

Vilka härliga ord :)

Ja, människan är ju en del av naturen men glömmer oftast bort det :)

Kram